Kopiosto: Pitkäaikainen yhteistyö auttaa brändin pitämisessä vahvana

Kun bränditoimisto ja tekijänoikeusjärjestö alkavat kulkea samaa polkua, voiko reitti olla muuta kuin onnistunut?
Yhteistyötarina

Kopiosto on tekijänoikeusjärjestö, joka edustaa laajasti luovan alan toimijoita. Toimimme esimerkiksi televisio-ohjelmien tekijöiden, kirjailijoiden, lehdistön työntekijöiden sekä kustantajien hyväksi. Kaiken kaikkiaan yli 80 000 luovan alan toimijaa Suomessa on antanut meille valtuutuksen toimia tekijänoikeuksiensa edustajana, kertoo Kopioston viestintäjohtaja Maria Bregenhøj.

Kopiosto perustettiin vuonna 1978, kun kirjailijat havahtuivat siihen, että teoksia valokopioidaan paljon. Tästä muutaman vuoden päästä Kopioston toiminnan osaksi tuli myös televisio-ohjelmien tekijöiden tekijänoikeuksien valvominen. Vuonna 1987 perustettiin Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK, joka toimii omalla alabrändillään osana Kopiostoa. AVEK tukee kotimaista audiovisuaalista kulttuuria tekijänoikeusvaroin, muun muassa myöntämällä tukea tuotantoihin.

Tekijänoikeuksien valvonnan tarve ei ole ainakaan vähentynyt, sillä digitalisaatio on tuonut yhä helpompia tapoja kopioida luovan alan tekijöiden töitä verkosta.

Kun Bregenhøj aloitti tehtävässään vuonna 2006, oli Hahmon ja Kopioston yhteistyö jo saanut alkunsa. Tässä vaiheessa Hahmo oli toteuttanut Kopiostolle esimerkiksi vuosikertomuksen sekä erilaisia pienempiä projekteja ilmeen soveltamisen parissa.

Hahmon Jenni tuli esittäytymään minulle ja totesi, että tahtoisi mieluusti jatkaa yhteistyötä kanssamme. Olin heti vakuuttunut Jennin ammattitaidosta sekä siitä, mitä kaikkea aiemmin oli tehty. Vuosikertomus oli näyttävä, ja jokaisessa materiaalissa oli jokin omanlaisensa juju, mikä jäi mieleen. Vielä tähän aikaan kaikki materiaalit olivat muuten paperisia, Bregenhøj muistelee hymyillen.

Kuten artistien, myös Kopioston materiaalien tarve on muuttunut digitalisaation myötä. Fyysisiä painotuotteita tarvitaan entistä vähemmän, ja tällä hetkellä Kopioston brändi halutaan saada näkymään vahvasti verkossa.

Vuonna 2018 uudistimme koko brändi-ilmeen Hahmon kanssa, ja koko paketin uudistamisella tarkoitan muuten oikeasti kaikkea. Alkuun meillä ei ollut esimerkiksi tarkoitus uusia logoa, mutta muun visuaalisen ilmeen uudistuksen yhteydessä Jenniltä tuli mahtava idea uudesta merkistä, joka meni meillä läpi aikalailla sellaisenaan. Nykyään Hahmo toteuttaa meille sisältöä todella monipuolisesti, aina sosiaalisen median sarjoista esitteisiin, PowerPoint-pohjiin sekä eri sisältöjen konseptointiin, Bregenhøj jatkaa.

Tekijänoikeuksien valvonnan tarve ei ole ainakaan vähentynyt.

Pitkäaikainen yhteistyö luo syvän siteen

Bregenhøj kokee tärkeäksi sen, että heillä on pitkäaikainen kumppani brändityöhön liittyvissä asioissa. Tämä luo luottamuksen, jota ei pysty rakentamaan hetkessä.

Pitkäaikaisissa asiakassuhteissa kumpikin osapuoli tuntee toisensa todella syvästi. Aina on tiedossa, mitä tavoitellaan ja mihin päämäärään ollaan pyrkimässä. Näitä asioita ei tarvitse erikseen käydä läpi, Bregenhøj kertoo.

Kun yhteistyötä on tehty pitkään, ovat kaikki viestintää sekä markkinointia tekevät henkilöt jatkuvasti tietoisia siitä, millä tyylillä tehdään. Näin ollen työnteko on sujuvaa kaikille osapuolille.

Minulla on todella luottavainen mieli jakaa tehtäviä muidenkin kuin viestintäkollegoideni kesken. Tähän kun lisätään vielä Jennin läsnäolo, olen satavarma siitä, että sisällöistä tulee juuri sellaisia kuin pitääkin. Vaikka en itse ehtisi toimia niin sanottuna brändipoliisina kaikkien sisältöjen kohdalla, tiedän, että Hahmon ansiosta lopputuloksesta tulee ilmeemme mukainen. Tämä on korvaamattoman arvokasta meidän tiimillemme, Bregenhøj jatkaa.

Bränditoimisto konsultin roolissa

Aktiivisena viestinäjä Kopiostolla on paljon erilaisia sisältötarpeita. Toisinaan apuun tarvitaan kolmas taho, jonka kanssa sisältö tuotetaan yhdessä. Tällaisissa projekteissa Hahmo on mukana ikään kuin brändikonsulttina.

Olemme esimerkiksi tilanneet videoita eräältä niihin erikoistuneelta yritykseltä. On todella tehokas kokonaisuus, kun meidän porukka, videotiimi sekä bränditoimisto yhdistävät voimansa. Jenni oli tässä varmistamassa, että videosta tulee juuri brändimme mukainen. Tämä helpottaa suuresti videotiimin työtä, sillä heillä on selkeä tieto siitä, millä tavalla ja mitä kuvata. Bränditoimistoa kannattaa ehdottomasti hyödyntää eri projektien yhteydessä, se on todella hyödyllistä, Bregenhøj vinkkaa.

Kopiostolta löytyy brändiohjeistus verkkosivuilta, mutta aina ei ole takeita siitä, että kolmas osapuoli tulkitsee sitä juuri brändiin sopivalla, halutulla tavalla. Bränditoimiston rooli on varmistaa, että eri sovellukset ovat brändi-ilmeen ja äänensävyn mukaisia.

Toisinaan otamme heti eri projektien alkuun niin sanottuja kolmikantakokouksia, eli sellaisia tapaamisia, joissa Hahmon porukka, me, sekä kolmas taho ovat alusta asti yhdessä mukana. Joskus puolestaan lähetämme Hahmolle jo valmistunutta leiskaa, johon saamme kommentit ja mahdolliset muutosideat brändin näkökulmasta. Välillä Jenni on myös ollut mukana uusien kampanjoiden sparrailupalavereissa, sillä häneltä tulee aivan loistavia ideoita sisällöistä, Bregenhøj jatkaa.

Kun yhteistyö toimii, välittyy haluttu viesti myös asiakkaille. Kopioston uusi brändi-ilme sekä tuotetut sisällöt ovat keränneet kehuja.

Ilmeuudistuksen, logon ja ylipäätäänkin erilaisten sisältöjen jälkeen olemme saaneet paljon kehuja. Toisinaan saamme muilta kyselyitä siitä, mitä bränditoimistoa käytimme. Jälki on ollut niin hyvää, Bregenhøj summaa.

Vaihtoehtoisia kumppaneita löytyisi paljonkin, mutta ei ole Jennin voittanutta. Toivottavasti jokainen taho löytää oman Hahmonsa, Bregenhøj tiivistää.

Tutustu projektiin
Ota yhteyttä!